Povezivanje dva računala u bežičnu WiFi ad hoc mrežu

Postoji trenutak kada samo želite prenijeti datoteku na drugo računalo ili se bežično spojiti s mobitelom koji ima mogućnost spajanja na bežičnu Wi-Fi mrežu. 

 

Ako oba PC računala imaju Wi-Fi mogućnosti, tada napravite svoj malu, ad hoc “bežičnu mrežu” za spajanje i prijenos datoteka između dva laptop računala što i nije tako komplicirano.

DA BI NAPRAVILI AD HOC MREŽU U WINDOWSIMA XP

1. Izaberite Start > Control panel.

2. Dvostruko kliknite na Network Connections da bi vidjeli raspoložive mrežne veze.

Trebali bi ste vidjeti ikonu koja predstavlja vašu mrežnu karticu.

3. Desni klik na ikonu vaše bežične kartice i izaberite Properties iz izbornika koji se pojavi.

Provjerite da je izabrana “Show icon in notification area when connected” tako da možete pratiti stanje vaše trenutne veze iz sistemske trake.

4. Kliknite na “Wireless Networks” karticu za početak stvaranja vaše bežične mreže.

Kad se prvi put pojavi ekran može biti prazan. Kliknite na Add tipku kako bi doveli ekran Wireless network properties. 

Klikom na Add tipku će vam omogućiti da kreirate, imenujete i dodate novu mrežu.

 

1.      U ekranu Wireless Network Connection, u polje Network name (SSID) unesite ime mreže koju želite kreirati.

Izaberite ime – bilo koje ime – za vašu mrežu. Samo izbjegavajte čudne znakove ili razmake. Dobro pravilo je da koristite slova a-z i ako morate koristiti razmak umetnite znak podcrtano (_) ili crticu (-) umjesto toga.

Trebate dodati lozinku u polje Network key ( i ponovo je unesite u polje Confirmation) i dajte je samo onima s kojima dijelite vašu ad hoc mrežu.

2.      Izaberite u kvadratiću na dnu prozora Wireless network properties označenog kao “This is a computer-to-computer (ad hoc) network; wireless access points are not used.” Sve ostalo ostavite neobilježeno.

3.      Kliknite OK.

Sada imate pravilno podešeno računalo Windows XP računalo koje će djelovati  kao glavno računalo za druga bežična računala – PC ili Mac – u ad hoc mreži.

Sve dok ne dobijete da sve radi ispravno, ne bi smjeli označiti “Data encryption (web enabled)” kvadratić. To možete kasnije učiniti, nakon što sve pjevuši zajedno.

 

PRIKLJUČIVANJE NA WINDOWS XP AD HOC MREŽU

Ako se ostali Windows XP korisnici žele priključiti vašoj mreži, trebali bi otvoriti Network Connections cotrol panel i dvostruko kliknuti na wireless connection ikonu. Zatim klik na Properties, klik na Wireless Networks karticu, izabrati ad hoc network (koju ste kreirali i imenovali), klik na Configure i zatim klik na OK.

 

Ako idete na Start > My Network Places na oba računala, sada bi trebalo vidjeti peer computer. Sada imate ad hoc mrežu i možete bežično dijeliti datoteke, bez pristupne točke na vidiku – samo ih povucite od jednog računala do drugog. 

 

 

Kako se povezati u adhoc mrežu u slučaju da nemate bežični ruter. Ovo radi na  wii, ps3, psp, dsi, xbox 360 (s bežičnim adapterom)  ipod touch prve i druge generacije i na svim iphone mobitelima plus na svim drugim uređajima i kompjuterima koji imaju mogućnost WiFI spajanja na druga računala.

 

   
   
 
Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum